BenešovDnes.cz
BenešovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Benešov podporuje preventivní aktivity a podává tak pomocnou ruku pedagogům, žákům i veřejnosti

13.11.2023
Semináře, workshopy, výstavy nebo dílny - aktivity zaměřené na prevenci závislostí, domácího a sexuálního násilí, nezdravého životního stylu nebo dalších sociálně patologických jevů jsou již každoročně součástí vzdělávacího plánu na benešovských školách. V roce 2023 město Benešov vyčlenilo na konání aktivit prevence částku přesahující 400 tisíc Kč.
Foto: Město Benešov
Dalších 300 tisíc Kč bylo specifiky vyhrazeno na pořádání přednášek a seminářů pro školní děti, učitele a odbornou veřejnost pracující s dětmi. Z této částky bylo letos odčerpáno již 170 tisíc. "Dětí a dopívajících, co se potýkají s potížemi v oblasti duševního zdraví nebo podstupují psychofarmakologickou léčbu, přibývá. A stejně tak roste počet příležitostí setkat se s návykovou látkou nebo nezdravou situací v kolektivu, rodině nebo partnerském vztahu. Výčet preventivních aktivit na tento stav reaguje, odborníci používají širokou škálu formátů, pracují s jednotlivci i kolektivy a jdou opravdu do hloubky. Příští rok do programů prevence opět zainvestujeme, protože to v době, kdy není snadné dospívat, považujeme za samozřejmé. Jde nám o to, aby děti, jejich pedagogové i rodiny měli přístup k aktuálním informacím. A mladá generace mohla dospívat v bezpečném prostředí," doplňuje místostarosta Jakub Hostek.

Vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví města Benešov Veroniky Kondrátové jsme se zeptali, jak aktivity prevence probíhají, kdo je pořádá nebo jaký je jejich přínos pro fungování školních kolektivů.

Kdo pořádá preventivní programy a pro koho jsou určené?
Aktivity tohoto ražení pořádá Odbor sociálních věcí a zdravotnictví v rámci programů prevence kriminality nebo protidrogové prevence a jsou určené pro žáky i jejich pedagogy. Odbor zajistí přednášejícího a prostory, rozešle také pozvánky. Když se jedná o akci pro učitele, chceme, aby měli určitý komfort, a tak je jejich úkolem jednoduše přijít a načerpat nové znalosti. Tematicky vycházíme z požadavků jednotlivých škol nebo z aktuální situace např. na poli návykových látek. Semináře pro pedagogy slouží k tomu, aby získali povědomí, osvojili si nástroje, aby znali aktuální postupy, orientovali se v multidisciplinární spolupráci, kdy koho kontaktovat, kdy policii, kdy OSPOD, neboť každá s oblastí má své specifické postupy. A aby v krizové situaci dokázali ošetřit dítě i kolektiv.

Spolupracujete s místními organizacemi nebo složkami integrovaného záchranného systému?
Díky tomu, že s dětmi pracujeme v terénu, máme představu o tom, s čím se aktuálně potýkají, i tak je ale obtížné držet krok. Spojujeme proto své síly s městskou policií, Policií ČR, s Nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež v Benešově Mezičas (NZDM), Centrem adiktologických služeb Magdaléna o.p.s., Fokus Praha a řadou dalších služeb, výběr určuje zejména řešená problematika a cílová skupina. Cílem je, abychom pedagogům předali co nejvíce poznatků z první ruky a pomohli v šíření osvěty.

Která preventivní akce proběhla v poslední době?
6. listopadu k nám do Benešova již podruhé přijel protidrogový vlak, tzv. Revolution Train. Vstupné zajistilo město Benešov pro všechny návštěvníky zdarma a celkem na tuto akci vynaložilo 148 000 Kč. Školní třídy procházely jednotlivými vagóny a prožívaly příběh několika teenagerů, kteří se v období dospívání seznamují s problematikou návykových látek. Zpracování je velmi citlivé, nezabíhá se do detailů, ale máme zpětnou vazbu, že to v účastnících zanechává hluboké dojmy. Dopolední program byl určen pro školní skupiny, ale odpoledne se brány otevřely veřejnosti. Tímto krokem jsme chtěli dát možnost dětem a jejich rodičům, aby si vlak prošli společně a dostala se jim sdílená osvěta. Prevence totiž funguje nejlépe, když jsou na jedné lodi rodina, škola i služby.

Jakou roli hraje z hlediska prevence školní prostředí?
Pedagogové se u svých žáků více než dříve setkávají s problematikou sebepoškozování, poruch příjmu potravy, závislostí na návykových látkách nebo šikany, a to ať už obvyklé nebo její kyber verze. Školní prostředí je ale specifické, a pro děti je obecně těžké se svěřovat nebo přiznávat k patologickým jevům. V rámci programů selektivní prevence se proto citlivě pracuje s celým kolektivem, jdeme cestou hry a snažíme se pak vychytat, co se stalo, co jednotlivci i kolektiv udělali dobře a co špatně. Výstupem každé takové aktivity je souhrnná zpráva, která doporučuje, jak s třídou nadále pracovat, jak odstranit patologie v kolektivu a jak z něj udělat funkční skupinu.

Učitelé hrají v celém procesu velmi důležitou roli, jsou totiž jedni z prvních, kdo se může o případných problémech jednotlivce nebo celého kolektivu dozvědět. Dětem může uklouznout nějaký náznak nebo přiznání i mimoděk, reakce pedagoga je pak hrozně důležitá. Jeho přístup totiž kolikrát určí, jak bude dotyčné dítě o problému mluvit dál.

Jaké jsou formy prevence?
Pracujeme s pojmy primární, sekundární a terciární prevence. Primární prevence se týká skupin, které daný problém ještě nezasáhl. Tady je klíčové bránit a předcházet vzniku patologických jevů. V případě sekundární prevence se snažíme jev, který už propukl, včas zachytit a zabránit jeho prohlubování. Terciární prevence zase předchází zdravotním nebo sociálním potížím v důsledku rizikového chování.

Odehrávají se preventivní aktivity pro žáky pouze na půdě školy?
Z hlediska prevence fungují také aktivity mimoškolní. Děti je někdy potřeba "vytáhnout" z prostředí školy, dostat je na pomyslnou neutrální půdu, využít peer programů a zapojit starší kamarády. Město Benešov tak v rámci prevence podporuje ve spolupráci s NZDM MeziČas tak zvané přespávací akce, na které se děti vyloženě těší. Jde o kombinaci volnočasového zážitku a intenzivní prevence nastavené dle aktuální potřeby dané skupiny dětí. Kromě toho také pořádáme tábor, na němž spolupracujeme s DDM a letos jsme poprvé využili jejich základnu v Jablonné. Téma tábora bylo Harry Potter a program byl veden v tomto duchu, nezapomínalo se v něm ale na prevenci - děti absolvovaly preventivní aktivity ze stany městské policie (MP), hasičů i myslivců, PČR...atd.

Mimo školy pořádáme také Den prevence závislostí. Na něm spolupracujeme s NZDM, s MP nebo Střední odbornou školou a Střední zdravotnickou školou Benešov a prevenci předáváme formou zážitku, kdy se děti potkávají s modelovými situacemi, hledají příčiny chování jednotlivých aktérů a učí se komunikovat o svých pocitech nebo si vyjasní, proč, jak a s jakými důsledky k něčemu došlo.

Pořádají se v Benešově preventivní aktivity určené pro veřejnost?
Ve spolupráci s městskou knihovnou a Mgr. Hanou Klabíkovou organizujeme i veřejné akce. Každý měsíc letošního roku proběhla jedna přednáška, tematicky se jednalo mimo jiné o první pomoc v duševním zdraví nebo problémy v dospívání. V Búdě jsme přes léto uspořádali také několik promítání.

Zdroj: Tereza Lípová, Město Benešov
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové či modernizované vlaky. Nové smlouvy by měly začít platit od prosince 2029. Největší kontrakt ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...





Pondělí 6.5.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes