BenešovDnes.cz
BenešovDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Nepovinná zimní výbava auta, aneb 3 položky, které se vám v kufru budou hodit

28.11.2022
Zima je na silnicích bezesporu nejnáročnějším obdobím. Vysoké nároky klade jak na řidiče, tak na technický stav a výbavu vozidel. A zdaleka nejde jen o zimní pneumatiky - co dalšího by vám od listopadu do března nemělo v autě chybět?
Ilustrační snímek | Zdroj: Pexels.com

1. Sněhové řetězy


V první řadě doporučujeme sněhové řetězy, které jsou dokonce v některých horských oblastech povinné. Zároveň nezapomeňte, že s řetězy můžete jet maximálně rychlostí 50 km/h, jinak byste riskovali pokutu nebo v horším případě nehodu.

Pro nasazování řetězů musíte mít dostatečný tlak v pneumatikách. Nejprve jej tedy zkontrolujte a poté vyberte rovné místo pro samotné nasazování, kde nehrozí žádné nebezpečí. Pokud jste je zatím nepoužívali, určitě si to nejprve vyzkoušejte nanečisto, abyste pak na zamrzlé silnici nebyli zbytečně ve stresu.

A pokud často vyrážíte na hory nebo kamkoliv do zimní přírody, zvažte také havarijní pojištění. Stejně jako řetězy není povinné, ale může vyřešit spoustu problémů, od obyčejných škrábanců až po náročné opravy. Celkově nejvýhodnější nabídku vám pak pomůže spočítat kalkulačka havarijního pojištění. Stačí zadat několik základních údajů a výsledek máte téměř okamžitě.

Více informací o tom, jak vám může havarijní pojištění pomoci nejen při zimních potížích, ale také s propíchnutými pneumatikami, poškozeným čelním sklem nebo poškrábanou kapotou, najdete zde.

2. Škrabka na led a smetáček


Pokud parkujete venku, škrabka je naprostou nutností. Hodit se ale může i majitelům garážovaných aut. Nikdy nevíte, kdy bude v tuhých mrazech nutné na delší dobu zastavit - a skla vám bohužel zamrznou už během pár minut.

Pokud na vás na autě čeká také sněhová nadílka, nejprve přichází na řadu smetáček. S ním kromě skel omeťte i střechu, aby vám sníh při jízdě nepadal na čelní sklo, a nebránil vám tak ve výhledu. Teprve poté použijte škrabku.

Čeští řidiči jsou vynalézaví, a tak zkoušejí škrabku nahradit kreditními kartami a dalšími věcmi, které u sebe zrovna najdou. Pozor ale na to, že byste si mohli kartu zlomit a sklo nenávratně poškodit. Raději tedy investujte do řádné zimní výbavy. Stojí jen několik set korun, ale může vám ušetřit i statisíce.

3. Rozmrazovací sprej


Jakmile teplota klesne hluboko pod nulu, mohou zamrzat i dveře nebo zámky. S tím si ale hravě poradí rozmrazovací sprej. Stačí dané místo lehce postříkat a během chvilky byste měli být schopni otočit klíčem nebo otevřít dveře. Jen myslete na to, že je potřeba mít sprej připravený doma nebo v garáži - v zamrzlém autě by vám příliš nepomohl.

Na závěr zkontrolujte, jestli máte dostatek nemrznoucí směsi do ostřikovačů. A pokud vám dělá v zimě problém startování, mějte vždy po ruce i startovací kabely.

Autor: Kateřina Kubíková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Unikátní aplikace pomůže ženám s duševním zdravím v těhotenství a po porodu

Až každá pátá žena v období těhotenství a po porodu zažije nějaké příznaky duševní nepohody, jako je úzkost nebo deprese. Psychologická podpora bývá č ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...

Nejoblíbenější loterií v Česku je stále Sportka a Eurojackpot. Milionové výhry si od Sazky odneslo vloni 382 lidí

Sazka v uplynulém roce opět pomáhala plnit sny. Ze sázejících v loteriích a losech vzešlo 382 milionářů, nejvyšší výhru v Eurojackpotu ve výši 234 900 ...





Úterý 19.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes