BenešovDnes.cz
BenešovDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Panenky a hračky na počátku minulého století

Kdy:
Úterý 24.06.2014 od 10:00 hod až 30.08.2014
Kde:
Malé náměstí 74, Benešov
Sdílet:

Panenky patří k dětským (především dívčím) hračkám již po tisíce let. Existovaly již ve starověkém Řecku a v Egyptě; byly známy i národům žijícím na Balkáně.

Archeologické nálezy vypovídají o panenkách hnětených z hlíny lidmi již před čtyřmi tisíci lety. Ty jistě nesloužily pouze ke kultovním účelům, ale i k dětským hrám. Ve středověku sloužily panenky k zábavě a potěšení především dospělých z bohatých vrstev a teprve v pozdním středověku si s panenkami hráli jak dívky, tak i chlapci.

Jedny z prvních panenek byly nalezeny při úpravách komunikací v Norimberku. Jednalo se o figurky z pálené hlíny s módními účesy a čepci. Ostatně není se čemu divit, protože právě v Norimberku představovala výroba panenek kvetoucí řemeslo. Oblečení panenek se podřizovalo dobovému vkusu toho kterého období. V mnohých muzejních i soukromých sbírkách se tak dochovaly panenky v rokokovém, biedermeierovském či secesním oblečení včetně odpovídajících dobových doplňků.

Letošní výstava, kterou pořádá Muzeum Podblanicka opět ve spolupráci s Klubem panenky ČR, chce veřejnosti ukázat hračky, s nimiž si hrály děti na počátku minulého století a v době, kdy nejen naše země byly sužovány válečnými událostmi.

K vidění budou nejenom panenky v dobovém oblečení, ale také v lidových krojích a pochopitelně další dobové hračky - obrázková stavebnice z kostek, pokojíček s veškerým vybavením, vyřezávaný koník, stavebnice a mnohé další.

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



32,196044921875