BenešovDnes.cz
BenešovDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Světový romský festival Khamoro opět v Praze

19.04.2017
Česká metropole bude už po 19. hostit Světový romský festival Khamoro, který si mezi hojně navštěvovanými pražskými festivaly našel rovněž své místo. Khamoro, v romštině "Sluníčko", s sebou každoročně přináší romskou tradiční i současnou hudbu, největší špičky gypsy jazzu, řadu workshopů, výstav, promítání filmů, divadlo, defilé a mnoho dalšího. V průběhu celého Khamora vystoupí vedle skupin ze 7 zemí světa také 20 profesionálncíh i amatérských souborů z Česka. Festival se bude konat ve dnech 28. května - 3. června.
Ilustrační snímek | Foto: Soňa Kalejová
Festival se stal oblíbeným nejen u nás, ale i za hranicemi. Každoročně na něj přijíždí více než 10 tisíc lidí. Mezi nejoblíbenější části festivalu patří bezpochyby koncerty tradiční romské hudby a světově proslulého gypsy jazzu, které budou znít každý večer z různých koutů Prahy. Za organizací festivalu stojí už od roku 1999 nevládní nezisková organizace Slovo 21, z. s., a Studio Production Saga, s. r. o. Záštitu převzali ministr kultury Daniel Herman a primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

Khamoro odstartuje v neděli 28.  května v 19 hodin koncertem Jana Bendiga, který na pražském Střeleckém ostrově zazpívá pod širým nebem svým nezaměnitelným hlasem. Jeho hosty budou Markéta Konvičková, Elis nebo Monika Bagárová. A protože se vstupné nevybírá, postačí přijít pouze s dobrou náladou.

Distinktivní a ve světě velice oblíbený gypsy jazz nesmí na Khamoru chybět. Některé ze světových gypsy jazzových virtuosů si můžete vychutnat přímo na řece Vltavě ve dnech 29. a 30. května v klubu Jazz Dock na Praze 5.
V pondělí od deváté hodiny večerní se tu rozezní kytary německé jazzové formace Christiano Gitano Quartet, která se nebojí okořenit gypsy jazz o španělské rytmy.
I o den později nabídne koncert hudebního žánru, ve kterém se odráží emoce, nálada i život muzikanta vůbec. V Jazz Docku návštěvníci od 21. hodiny uvidí a hlavně uslyší vynikající francouzskou kapelu Nitcho Reinhardt trio, která ve své tvorbě navazuje na odkaz Django Reinhardta.

Tradiční romská hudba patří každoročně k nejvíce oblíbeným akcím celého Khamora. Na večerních koncertech se představí profesionální romské kapely a tanečníci z různých koutů světa. Symbolizují tak, že Romové jsou skutečně rozptýleni na různých místech planety a že je jejich kultura neuvěřitelně pestrá a bohatá. Koncerty tradiční romské hudby se odehrají v žižkovském Paláci Akropolis a v klubu SaSaZu.
Během čtvrtečního večera, 1. června, se představí čtveřice kapel. Návštěvníky koncertu přivedou do varu česko-slovenská cimbálová skupina Viliáma Didiaše, španělští Fuego y Fragua, maďarští Parno Graszt nebo vynikající Siniša Stanković Člankovi Orkesrta ze Srbska.
V pátek 2. června diváky doslova rozvlní v rytmu balkánských tónů kapela nedávno zesnulé makedonské královny romské hudby Esmy Redžepovové Esma"s Band nebo vynikající rumunská kapela Taraf De Haïdouks. Chybět na letošním ročníku nemohou ani Romové z Ruska. Tradiční romské folklórní písně a tanec představí Greg Demeter"s Moscow Gypsies.
Závěrečný galakoncert, na kterém vystoupí znovu všech sedm kapel, odstartuje tradičně v sobotu 3. června od 20 hodin v holešovickém klubu SaSaZu.

Exkluzivně pro festival Khamoro připravil maestro Ištván Denes program klasických hudebních skladeb autorů, kteří byli inspirováni romskými prvky a melodiemi. Jedná se o skladby pro housle s klavírem a zpěvem, jako jsou habanera z Bizetovy Carmen, Ravelova Tzigane či Dvořákovy Cigánské melodie. Na housle bude hrát Michael Jelden z Německa a zpívat bude romská operní pěvkyně Bohumila Sommerová z ČR. Koncert si mohou diváci vychutnat v překrásném prostředí Jeruzalémské synagogy v pátek 2. června společně se zahájením výstavy Gypsy Soul Marka Wiedorna, který v průběhu několika minulých ročníků zvěčnil účinkující i samotné diváky festivalu Khamoro.

Vernisáž výstavy indického dokumentárního fotografa Rishabha Kaula, který delší dobu žije v Praze, nabídne v pondělí 29. května Café Lucerna. Rishabh nafotil během 18. ročníku festivalu Khamoro sérii fotografií ze zákulisí koncertů jednoduše nazvanou "Backstage". Fotografie zachycují emotivní okamžiky zákulisní přípravy romských umělců před jejich výkonem.

Vernisáž výstavy, která se nese ve světle současných studií, dokazujících, že anticiganismus je jednou z nejrozšířenějších forem rasismu v Evropě, Akathe te beshen ("Tady žijeme" či "Odsud pocházíme"), nabídne možnost nahlédnout do úplně odlišného obrazu Sintů, Gitanů, Travellerů a Romů. Výstavu vytvořilo patnáct romských umělců z celé Evropy a nabízí celou škálu ukázek současného romského umění, kterým jejich tvořitelé sami sobě definovali identitu. Vernisáž proběhne v Českém centru Praha ve čtvrtek 1. června a potrvá tři týdny. Kurátorem výstavy, kterou tvoří přes 200 uměleckých děl, je Moritz Pankok z berlínské galerie Kai Dikhas.

Fanoušci literatury si od pondělí 29. do středy 31. května na své. V Městské knihovně se představí projekt GAVORO, prezentace romské literatury a jazyka, za účasti romských spisovatelů. Idea vzešla před rokem ze školení mladých Romů během tréninku kulturního managementu Khamoro sdílí zkušenosti, kde se jeho účastníci rozhodli zařadit do programu nový element, aktivitu zaměřenou na romskou literaturu a literaturu týkající se romské otázky. Snahou je spojit síly s Městskou knihovnou v Praze, Národní knihovnou, Knihovnou Václava Havla a Nadací Albatros a prezentovat romskou literaturu Romům i Neromům, dětem i dospělým, odborníkům a laikům a dát impuls k vytvoření samostatných oddílů romské literatury a literatury s romskou tematikou v knihovnách.
Celé Gavoro zakončí ve středu večer představení amatérského romského divadelního spolku z Bánské Bystrice nazvané Kamav aver muršes (slovensky Chcem iného muža) autora Maroša Baloga.

Defilé účinkujících, které se koná v pátek 2. června v pravé poledne, je každoročně jedním z nejpopulárnějších počinů festivalu. Ať už díky jeho návštěvnosti nebo tím, že oživuje centrum Prahy romským uměním. Tak nebo tak, pokaždé přitahuje pozornost nejen tisíců diváků, ale i mainstreamových médií. V srdci Prahy se tak najednou představí všech sedm vystupujících špičkových romských kapel z celého světa, profesionálních i amatérských tanečních souborů, vlajkonošů, kteří projdou v pravé poledne za zvuku romské hudby z Václavského náměstí přes ulici Na Příkopě až na Staroměstské náměstí a dalších umělců.

Po defilé bude páteční odpoledne už tradičně patřit těm nejmenším a jejich rodičům. Pro ty, kteří si dětský den nenechají ujít, bude čekat v parku Portheimka na Praze 5 den plný vystoupení a workshopů zpěvu, tance a dalších druhů umění. Nebudou chybět balonkoví klauni, nafukovací skákací hrad, dřevěný kolotoč řezbáře Matěje Holuba a další.

Festival Khamoro nezapomíná ani na odbornou část programu, kterou letos bude představovat dvoudenní mezinárodní konference věnovaná dnes už tolik diskutovanému inkluzívnímu vzdělávání na českých školách s akcentem na vzdělávání romských dětí. Konference se zúčastní přední odborníci na inkluzivní vzdělávání z České republiky i ze zahraničí, například z Velké Británie, Finska, Norska, Slovenska, Kanady, Španělska a dalších. Konference se koná v pátek 2. ve spolupráci s Roma Education Support Trust (REST) a v sobotu 3. června v Clam-Gallasově paláci a zúčastní se jí více než 100 účastníků. Záštitu nad konferencí převzalo Ministerstvo školství ČR a eurokomisařka Věra Jourová.

Poprvé v historii Khamora uspořádáme také fotbalový turnaj celkem 16 týmů, který se bude konat v sobotu 3. června ve sportovním a rekreačním areálu Pražačka na Žižkově. Jedná se o 8 juniorských a 8 seniorských klubů, převážně mimopražských, které budou hrát "malou kopanou". Cílem akce je popularizovat kolektivní sport jako oblíbenou aktivitu, která nás spojuje dohromady bez ohledu na věk, národnost a původ, což je i základní myšlenka Khamora.

Doposud neexistuje žádná instituce, která by se věnovala výhradně archivaci romského umění na celoevropské úrovni. Proto vzniká v současné době za podpory Českoněmeckého Fondu Budoucnosti a Goethe Institutu romský archiv. Během letošního ročníku festivalu Khamora bude prezentován záměr uskutečnit systematickou archivaci všech produktů v oblasti historie a romské kultury jako je hudba, literatura, výtvarné umění a fotografie.

Po celou dobu festivalu proběhnou i vícedenní neveřejné akce. Pro desítku Romů proběhne mezinárodní výcvik v kulturním managementu pro mladé Romy Khamoro sdílí zkušenosti, který je zaměřen na získávání dovedností, znalostí, podnětů a schopností, které jsou nezbytné pro pořádání kulturních akcí. Dále se uskuteční mezinárodní etnomuzikologická Malá letní škola romské hudby ve spolupráci s FHS UK a čtyřdenní setkání dětí z dětských domovů Khamoro Kher.

Hlavním mediálním partnerem festivalu je Česká televize, která již tradičně bude v průběhu festivalu natáčet videodokument. Dalšími mediálními partnery jsou: Deník CZ, Rádio 1, Rádio Color, Tiscali, Romea, Romano Voďi, Romano Hangos, Rádio Roma, Pražský Expres, InfoDnes a musicweb.cz

Festival podporuje Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, Českoněmecký fond budoucnosti, Bader Philantropies, MČ Praha 7, Samago s. r. o. a Lach-Ner s. r. o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Městská knihovna Benešov vyhlašuje Literární soutěž Příběhy bez hranic

Městská knihovna Benešov (MKB) společně s místním Knihkupectvím Daniela vyhlašuje první ročník literární soutěže "Příběhy bez hranic" o nejlepší autorskou povídku libovolného žánru. Soutěž je určena pro všechny čtenáře i nečtenáře MKB, kteří rádi ...

379. výročí Bitvy u Jankova: Historie, která ožívá v nitru Čech

Přesně 379 let po jedné z nejkrvavějších bitev třicetileté války, Bitvě u Jankova, zvou Jankovští žoldáci veřejnost k účasti na vzpomínkové akci, kter ...

Prověř svoji fyzičku na historickém bojišti Jankov. V místech krvavého střetu třicetileté války vznikla síť běžeckých tras

Na dohled památného Blaníku, v samém nitru Čech, můžeš zatočit s lenorou, proběhnout historií a překonat sám sebe. V kulisách bojiště bitvy u Jankova, ...

Kulturní instituce Středočeského kraje představily svůj adventní program

Středočeské galerie a muzea představily bohatý adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vánoční trhy, koncerty, výtvarné dílny či sout ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes