BenešovDnes.cz
BenešovDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Škoda po rozsáhlém požáru hal v Mladé Boleslavi přesáhne miliardu korun

30.01.2022
Při sobotním požáru hal v mladoboleslavské Nádražní ulici v části města Čejetičky zasahovalo přes sto hasičů . Požár hasiči dostali pod kontrolu po šesti hodinách, vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Škoda přesáhne podle předběžných odhadů jednu miliardu korun.
Foto: HZS Středočeského kraje
V sobotu 29. ledna pár minut po půl deváté večer přijali středočeští hasiči oznámení o požáru uskladněných palet v průmyslovém areálu naproti hlavnímu vlakovému nádraží v mladoboleslavské části Čejetičky.

Oznamovatel při nahlášení uvedl, že požár zasáhl palety naskladněné do výšky zhruba 10 metrů. Tyto se navíc nacházely v těsném sousedství od skladovacích a výrobních hal. Než první jednotky dojely na místo, stihl se požár rozšířit na jednu z těchto hal o půdorysu 50x20 metrů. Velitel zásahu okamžitě zvedl poplachový stupeň na druhý a požádal operační středisko o vyslání dalších jednotek k události.

Hasiči v dýchací technice nasadili nejprve tři vodní proudy a snažili se v areálu uchránit zaparkované nákladní automobily. Zároveň bylo nutné provést násilný vstup do jedné ze zasažených hal a provést průzkum. Současně bylo zřízeno na Jizeře čerpací stanoviště.

Práci hasičům výrazně komplikoval silný vítr, který znemožňoval efektivní hašení. Bylo tedy jasné, že na místo budou potřeba další jednotky s cisternami. Velitel zásahu proto nechal zvýšit stupeň na třetí. Jelikož byl problém s dodávkou hasební vody, tak bylo nutné zřídit na řece další dvě čerpací stanoviště. K události byla také povolána Chemická laboratoř Kamenice k monitorování ovzduší v okolí požáru. Při své činnosti nenaměřila žádné škodlivé hodnoty.

Poplachový stupeň byl následně zvýšen na nejvyšší možný - zvláštní. Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu, který slouží pro efektivnější koordinaci velení. Požářiště bylo rozděleno na tři úseky. Velitel každého z nich tak řídil část hasebních prací. Během těchto prací došlo k propadnutí středu střechy jedné z hal. Zároveň bylo nezbytné zajistit náhradní zásobu lahví do dýchacích přístrojů. Na místo tak vyrazily protiplynové automobily (zásoba lahví) ze třech stanic HZS Středočeského kraje.

Zhruba půlhodinu po půlnoci bylo na místo povoláno pásové rypadlo CAT ze Záchranného Útvaru HZS ČR, které po skončení hasebních prací bude pomáhat s demolicí poničeného objektu. Několik minut před druhou hodinou ranní se podařilo dostat požár pod kontrolu a mohla být nahlášena jeho lokalizace. Zároveň bylo také možné snížit poplachový stupeň na třetí. Jednotky se následně zaměřily na vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Za další dvě hodiny byl poplachový stupeň opět snížen. Zároveň s tím se některé jednotky mohly vrátit na své základny.

Po sedmé hodině proběhlo střídání zasahujících hasičů. Zhruba v devět hodin se na místě sešli hasičští vyšetřovatelé, kteří zkoumají, proč začalo v areálu hořet. Přesná výše škody je také předmětem dalšího vyšetřování. Policie ČR na místo povolala psovoda se psem vycvičeným na vyhledávání urychlovačů hoření. Po půl jedné byl požární poplach snížen na základní stupeň. Jednotky na místě vyhledávaly a dohašovaly drobná skrytá ohniska.

Na likvidaci požáru se podíleli profesionální hasiči ze stanic Benátky nad Jizerou, Bělá pod Bezdězem, Mělník, Milovice, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště a Nymburk. Záchranný útvar HZS ČR dislokace Jihlava, profesionální hasiči podniku ŠKODA Auto, a.s. a Chemická laboratoř Kamenice a také jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bakov nad Jizerou, Bezno, Březno, Dobrovice, Chotětov, Katusice, Kosmonosy, Luštěnice, Mladá Boleslav, Plazy, Semčice a Smilovice.

Zdroj: HZS Středočeského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Policie Středočeského kraje zavádí do výcviku policistů virtuální realitu

Středočeská policie zkouší již půl druhého roku nový prvek, který chce v nejbližších týdnech zařadit do běžného výcviku policistů. Jedná se o virtuální realitu, kterou si jako první vyzkouší policisté z tzv. prvosledových ...

U obce Bystřice na Benešovsku se srazila čtyři osobní auta, deset osob se zranilo

Policisté z Benešova vyjížděli v sobotu, jen několik minut po 15. hodině, na silnici 1/3 v obci Bystřice (19. km), kde došlo k vážné dopravní nehodě c ...

Muž pobodal svoji partnerku, ta s těžkým zraněním skončila v péči lékařů

BENEŠOV - V neděli, krátce před čtvrtou hodinou ráno, přivolával 40letý muž záchranáře ke své partnerce, kterou měl, jak sám na tísňové lince sděloval ...

Policisté viní trojici mužů ze série vloupání do prodejen a kaváren ve středních Čechách a Praze

Realizaci, s příznačným názvem "TAXI", dovedli v těchto dnech do zdárného konce krajští kriminalisté ze Středočeského kraje, a to za velmi významné sp ...

V Postupicích na Benešovsku byl při požáru opuštěného domu zadržen pravděpodobný žhář

V pondělí 22. ledna v 6.46 hodin přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru rodinného domu v Postupicích ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes