BenešovDnes.cz
BenešovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Praze budou roušky povinné v obchodech a ve školách. V zeleném stupni jsou nově další okresy

04.09.2020
Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo na základě vyhodnocení epidemiologické situace v souvislosti s COVID-19 mapu stupňů pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví. Nejvýznamnějším lokálním ohniskem je nadále Praha, která je v oranžovém stupni, což znamená počínající komunitní přenos. Praha proto přistoupí k dalším protiepidemickým opatřením. Do zeleného stupně se nově zařadil okres Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.
Foto: MZ ČR
"Je hrozně důležité, abychom byli všichni maximálně zodpovědní. Denní nárůsty nových případů jasně ukazují, že koronavirus mezi námi je a bude. Prosím občany, aby dodržovali základní hygienická pravidla, jako mytí rukou vodou a mýdlem, rozestupy od ostatních a roušky v místech, kde je hodně lidí na malém prostoru. Koronavirus není banální záležitost, nesmíme situaci podceňovat. Pokud někomu není dobře, měl by zůstat doma a kontaktovat svého praktického lékaře," apeluje na veřejnost ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Denní záchyty pozitivně diagnostikovaných pacientů s COVID-19 jsou celorepublikově vysoké a v čase postupně dále narůstají, v pracovní dny převyšují hodnotu 500. Vysoký počet diagnostikovaných koresponduje s velkým objemem prováděných testů a samozřejmě odráží šíření nemoci v populaci. V naprosté většině okresů ČR jde o záchyty sporadické, ojedinělé, negenerující nebezpečné a meziregionální klastry," hodnotí epidemiologickou situaci v ČR hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Pozitivní zprávou je, že plošně nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, např. podíl nově diagnostikovaných osob ve věku 65+ tvoří cca 10 % celkových nárůstů, u kategorie 75+ je to 5 %. "Za poslední týden sledujeme, že počty hospitalizovaných denně rostou, to nás musí vést k větší obezřetnosti," doplňuje Rážová. Mortalita je však velmi nízká a většina nově diagnostikovaných případů je bezpříznaková nebo jen s lehkým průběhem. Nejde o nekontrolované plošné šíření nadregionálního rozsahu.

Nejvýznamnějším lokálním ohniskem je za poslední týden Praha, která dosahuje denních průměrných přírůstků větších než 100 (cca 7,8 / 100 000 obyvatel). Aktuální situace již vykazuje znaky komunitního přenosu. Rizikové šíření nemoci zde v čase sílí, ve srovnání s předchozím týdenním obdobím dosahuje nárůstu o 38 %. Počet případů hlášených v Praze za 14 dní přepočtených na 100 tisíc obyvatel atakuje hranici 100.

"Případy bez vazby na známý zdroj nákazy se ve sledovaném období pohybuje okolo hranice 30 % z celkového počtu hlášených případů. S ohledem na nárůst případů je však i počet případů bez známého zdroje nákazy vyšší než v minulém hodnoceném období. Vzhledem k vysokému počtu diagnostikovaných případů a tím souvisejících indikací k laboratornímu vyšetření u epidemiologických významných kontaktů očekáváme další zvýšené denní přírůstky v následujících dnech," hodnotí situaci v Praze ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Nadále platí, že z větší části jsou případy zaznamenávány u mladší a střední generace, s převážně asymptomatickými nebo mírným průběhem onemocnění. Ale je již patrný nárůst případů ve zranitelných skupinách obyvatel, a to o 7 % oproti předcházejícímu období. U případů, u nichž je prokázán zdroj nákazy, mají nejčastěji souvislost s výskytem v rodinně nebo na pracovišti, či s návštěvou společenských a sportovních akcí. Nadále je pozorován významný záchyt u zahraničních pracovníků případně zahraničních turistů (samoplátců) nebo u osob navracejících se ze zahraničí.

S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci v Praze přistoupí pražská hygienická stanice k dalším protiepidemickým opatřením.
Od 9. září 2020 bude omezena přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v čase mezi 0:00 hodin a 6:00 hodin, s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních). Opatření se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb (např. provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny).

Od stejného data začne platit povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech provozoven určených pro prodej zboží a ve vnitřních prostorech staveb, které s nimi funkčně souvisí (např. chodby v nákupních centrech), určených pro přítomnost zákazníků, a to v době, kdy slouží pro tento účel.

Od 14. září bude zavedena povinnost nošení roušek také ve společných vnitřních prostorech škol (ZŠ, SŠ a VŠ), např. chodby, s výjimkou mateřských škol. Povinnost nosit roušku se nevztahuje na učebny, třídy, tělocvičny a kabinety.

Nadále platí již dříve zavedená povinná ochrana úst a nosu ve všech prostorech podzemní dráhy - placený prostor metra přístupný cestujícím, ve všech vnitřních prostorech nádražních budov určených pro veřejnost a ve všech vnitřních prostorech budov areálu Letiště Václava Havla.

Zdroj: MZ ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

V sobotu 20. dubna proběhne v Benešově u Prahy Regionální den PID

V sobotu 20. 4. 2024 se uskuteční na vlakové stanici a autobusovém terminálu v Benešově Regionální den PID. Téměř po celý den od 10h do 17h se můžete ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

České dráhy zajistí více spojů na Evropskou ligu do pražského Edenu

České dráhy ve čtvrtek 14. března posílí spoje do pražského Edenu, kde se bude od 18:45 odehrávat zápas osmifinále Evropské ligy, ve kterém se utkají ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes